fbpx

Kıbrıs'ta Ev Alma Süreci

Arama sonuçlarınız

İkinci El Konut Satın Alma Süreci

  1. Satış Sözleşmesi: Alıcı, yerel bir avukat aracılığıyla satıcı ile birlikte satış sözleşmesi yapar.  Bu sözleşmede satılacak konutun bilgileri, satış fiyatı, ödeme şekli ve diğer tüm detaylar açık bir şekilde yer almalıdır. Tapu devir işlemleri vekaletle yürütülebilir.
  2. Sözleşmenin Resmileştirilmesi: Sözleşme, kapora ödemesi dahil ilk ödemenin yapıldığı tarihten itibaren bir ay içinde Vergi Dairesi’nde pullattırılır. Bu aşamada konut satış fiyatının binde 5’i oranında (%0,05) pul vergisi ödenir. 1 aylık süreyi geçen sözleşmeler için pul vergisi %1 olarak, 6 aylık süreyi geçen sözleşmeler için %1,5 olarak ödenir. (Bkz: Emlak Vergileri ve Harçlar/Pul Vergisi)
  3. Sözleşme Kaydı ve Şerh: Tapu dairesine gidilerek sözleşme kaydettirilir, konut üzerine şerh konulur (başkasına satılamaz şerhi) ve konut bedeli üzerinden tapu devir harcı ödenir. (Tapu devir harcı ilk satın alınan konut için %6, sonra %9, daha sonraki konutlar için %12 olarak uygulanmaktadır. Tapu devir harcı, yarısı sözleşme kaydı sırasında diğer yarısı tapu devri aşamasında olmak üzere 2 taksit olarak ödenmektedir. T.C. vatandaşı olmayan emlak yatırımcılarının her konut için %12 oranında tapu harcı ödemesi gerekmektedir.)
  4. Ev Alma İzni: Bakanlar Kurulu’na ev alma izni için başvurulur. Bu izin genellikle 1-2 ay içinde çıkmaktadır. İlgili izin çıktıktan sonra tekrar tapu dairesine gidilmesi gerekmektedir. Konutu satın alacak kişi Kuzey Kıbrıs’a gelmeyecekse vekalet verdiği kişi tarafından bu işlemler yürütülebilir.
  5. Tapu Devri: Ev alma izni çıktıktan sonra, devir işlemlerinin yapılması için alıcı ve satıcı taraf tapu dairesine gider. Tapu devri aşamasında evi satan kişiden konut üzerindeki vergileri ve borçları ödemesi istenmektedir. Satıcı taraf Vergi Dairesi’ne ve konutun bulunduğu şehirdeki belediyeye giderek ilgili borçları öder ve konutun borcu olmadığına dair belgeleri tapu dairesine teslim eder. Tapu devir harcının kalan kısmı tapu dairesindeki vezneye ödenir ve hem satıcı ve alıcı taraf devir için imzaları atarak tapu devir sürecini tamamlamış olur.
  6. Tapunun Teslimi: Basılı (hard-copy) tapunun teslimi, tapu devrinden sonra 1 ay içerisinde çıkmaktadır.

Projeden Konut Satın Alma Süreci

Kıbrıs’ta projeden konut satın alma süreci, 2024 yılında değişen yeni emlak yasayla birlikte bazı değişikliklere uğramıştır. Artık satış sözleşmesi yapacağınız projede, inşaat ruhsatının alınmış olması şartı aranmaktadır.
 
  1. Satış Sözleşmesi: Henüz inşaat başlamamış konutlar için genellikle %35 peşinat şartı aranmaktadır. Yapımı başlamış ve ilerlemiş olan veya teslime hazır konutlar için peşinat ödemesi %50 ile %70 arasında değişmektedir. İlgili peşinatın ödemesinden sonra inşaat şirketi ve konutu satın alacak emlak yatırımcısı sözleşme imzalar. (21 Mayıs 2025’ten sonra projeden konut satın almak isteyenler, önce ev alma iznine başvurması ve ardından ön satış sözleşmesi yapması gerekecektir.) İnşaat şirketi sözleşmenin yanı sıra şirketin ortaklık/hissedar bilgilerini içeren evraklarını da alıcıya vermektedir.
  2. Sözleşmenin Resmileştirilmesi: Sözleşme, kapora (deposit)  ödemesi dahil ilk ödemenin yapıldığı tarihten itibaren bir ay içinde Vergi Dairesi’nde pullattırılır. Bu aşamada inşaat şirketi tarafından verilen ortaklık/hissedar evrakları da teslim edilir. Bu aşamada konut satış fiyatının binde 5’i oranında (%0,05) pul vergisi ödenir. 1 aylık süreyi geçen sözleşmeler için pul vergisi %1 olarak, 6 aylık süreyi geçen sözleşmeler için %1,5 olarak ödenir. (Bkz: Emlak Vergileri ve Harçlar/Pul Vergisi)
  3. Sözleşme Kaydı ve Şerh: Tapu dairesine gidilerek sözleşme kaydettirilir, konut üzerine şerh konulur (başkasına satılamaz şerhi) ve konut bedeli üzerinden tapu devir harcı ödenir. (Tapu devir harcı ilk satın alınan konut için %6, sonra %9, daha sonraki konutlar için %12 olarak uygulanmaktadır. Tapu devir harcı, yarısı sözleşme kaydı sırasında diğer yarısı tapu devri aşamasında olmak üzere 2 taksit olarak ödenmektedir. T.C. vatandaşı olmayan emlak yatırımcılarının her konut için %12 oranında tapu harcı ödemesi gerekmektedir.)
  4. Ev Alma İzni: Bakanlar Kurulu’na ev alma izni için başvurulur. Bu izin genellikle 1-2 ay içinde çıkmaktadır.
  5. İnşaat Tamamlanması: İnşaat tamamlanma aşamasına geldiğinde, %5 KDV ve trafo parası (bölgeye ve projeye göre değişmektedir ancak genellikle 1000 ile 3000 sterlin arasındadır) ödenir.
  6. Tapuların Hazırlanması: İlgili bedeller ödendikten sonra inşaat şirketi projedeki konutların her birisi için tapuları çıkarır.
  7. Tapu Devri: Tapular hazırlandığında, tapu devir harcının kalan kısmı tapu dairesindeki vezneye ödenir ve hem satıcı ve alıcı taraf devir için imzaları atarak tapu devir sürecini tamamlamış olur.
  8. Tapunun Teslimi: Basılı (hard-copy) tapunun teslimi, tapu devrinden sonra 1 ay içerisinde çıkmaktadır.

Önemli Notlar:

  • Yeni emlak yasasıyla birlikte, 21 Kasım 2024’e kadar yapılan satışlar için ev alma iznine 21 Mayıs 2025’e kadar başvurulması gerekmektedir.
  • 21 Mayıs 2025’ten sonra, önce ev alma iznine başvurulacak, sonra ön satış sözleşmesi yapılacak ve asıl satış sözleşmesi tapu dairesinde yapılacaktır.
  • İlgili süreler Bakanlar Kurulu tarafından değiştirilebilir.

Yatırımcılara ve mülk sahiplerine uygun çözümler sağlıyoruz.

Nexus Real Estate olarak hem satış öncesi hem de satış sonrası sunduğumuz hizmetlerimizle 360 derece gayrimenkul çözümleri üretiyoruz.

Tanışalım.

Danışmanlarımızın sizinle iletişime geçmesi için bilgilerinizi iletişim bilgilerinizi gönderin.

Emlak Karşılaştırma

Soru Sor
1
Merhaba 👋,
Size nasıl yardımcı olabiliriz?