fbpx

Kıbrıs'ta Oturma İzni

Arama sonuçlarınız

Kuzey Kıbrıs’ta Oturma İzni

Sakin, huzurlu, güvenli ve doğa ile iç içe bir yaşam hayali kuranlar, rotasını Kuzey Kıbrıs’a çeviriyor. Özellikle son yıllarda eğitim ve turizm alanında önemli büyüme kaydeden ülke, emlak yatırımcılarının ve yaşamını Kıbrıs’ta sürdürmek isteyenlerin de ilgisini çekmektedir. KKTC’de gayrimenkul sahibi olmanın  avantajlarından biri de oturum iznidir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (K.K.T.C.) taşınmaz mal sahibi olan yabancılara oturma izni verilmektedir. Taşınmaz mal sahipleri için oturma izni, ilk 3 yıl boyunca birer yıllık, daha sonra ise ikişer yıllık olarak verilmektedir. Ancak yeni emlak yasasıyla birlikte taşınmaz mal sahipleri için verilen oturma izni için Kuzey Kıbrıs’ta ikamet etmeye uygun (tamamlanmış ve tapusu alınmış) bir konutunun olması ve bu konutun ikamet amacıyla kullanılması şartı aranmaktadır.

Geçmiş dönemlerde (2024 öncesi), inşaatı devam eden bir konut satın alanlar farklı bir adreste ikamet ederek oturma izni alabilirken, son değişikliklerle birlikte bu durum ortadan kalkmıştır. Artık oturma izni alabilmek için konutun tamamlanmış ve kullanıma hazır olması gerekmektedir. Ayrıca, oturma izni başvurusunda bankada yaklaşık 17.500 dolar tutarında bir teminat gösterilmesi zorunludur. Bu teminatın, oturma izni alındıktan sonra harcanabilir ancak bir sonraki yıl oturum izni yenileme sürecinde tekrar gösterilmesi gerekmektedir. Teminat tutarı her yıl asgari ücrete göre belirlenmektedir.

Yüksek gelirli kişiler (yıllık 35.000-37.000 dolar) bu teminatı ödeyerek, ev satın almaksızın da oturma izni alabilirler. Ancak arsa veya inşaatı tamamlanmamış konut satın alanlar oturma izni alamazlar. Bu kişiler 35.000 dolar teminat yatırarak ve kiralık bir evde ikamet ederek oturma izni alabilirler. 60 yaş üstü ve emekli maaşı olanlar da oturma izni başvurusunda bulunabilirler.

Ev sahibi olarak oturma izni alan kişinin eşi ve 18 yaş altı çocukları da oturma izninden faydalanabilir. 18 yaşından büyük çocuklar ise eğitim veya çalışma gibi nedenlerle oturma izni alabilirler. Ancak burada engelli bireyler için istisna bulunmaktadır. Engelli çocuğa sahip kişiler, engelli birey 18 yaşından büyük olsa da çocukları için oturma izni alabilirler.

KKTC Daimi Oturma İzni (Beyaz Kart)

Oturma izni alan kişiler, 5 yıl boyunca yasal ve kesintisiz olarak (yılda 40 günden fazla yurtdışında bulunmamak kaydıyla) K.K.T.C.’de ikamet ettikten sonra daimi oturma iznine başvurabilirler. Daimi oturma izni, 2 yılda bir yenilenmektedir.

Yatırımcılara ve mülk sahiplerine uygun çözümler sağlıyoruz.

Nexus Real Estate olarak hem satış öncesi hem de satış sonrası sunduğumuz hizmetlerimizle 360 derece gayrimenkul çözümleri üretiyoruz.

Tanışalım.

Danışmanlarımızın sizinle iletişime geçmesi için bilgilerinizi iletişim bilgilerinizi gönderin.

Emlak Karşılaştırma

Soru Sor
1
Merhaba 👋,
Size nasıl yardımcı olabiliriz?