Kıbrıs'ta Oturma İzni

Your search results

Kuzey Kıbrıs’ta Oturma İzni

Sakin, huzurlu, güvenli ve doğa ile iç içe bir yaşam hayali kuranlar, rotasını Kuzey Kıbrıs’a çeviriyor. Özellikle son yıllarda eğitim ve turizm alanında önemli büyüme kaydeden ülke, emlak yatırımcılarının ve yaşamını Kıbrıs’ta sürdürmek isteyenlerin de ilgisini çekmektedir. KKTC’de gayrimenkul sahibi olmanın avantajlarından biri de oturum iznidir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC), Yabancılar ve İkamet İzinleri Tüzüğü kapsamında yürürlüğe giren düzenlemelerle 2025 yılında yabancı uyruklu kişilerin yaşamını kolaylaştıran ve bürokratik yükleri azaltan önemli adımlar atılmıştır.

Yeni düzenlemelerle, tapulu taşınmaz mal sahiplerine herhangi bir gelir şartı aranmaksızın 5 yıllık ikamet izni verilmektedir. Daha önce taşınmaz mal sahipleri için zorunlu tutulan “asgari ücret düzeyinde gelir şartı” tamamen kaldırılmıştır.

Ayrıca, taşınmaz mal satış sözleşmesine sahip olanlara yönelik olarak da kolaylık sağlanmıştır. Bu durumda olanlara eskiden 1 yıl olarak verilen ikamet izni süresi, yeni düzenleme ile 2 yıla çıkarılmıştır. Bakanlar Kurulu tarafından taşınmaz mal alım izni verilmesi halinde ise bu süre 5 yıla yükseltilmiştir. Ancak bu başvurular için başvuru sahibinin en az aylık bir asgari ücret tutarında gelire sahip olması şartı korunmaktadır.

Yeni düzenlemeler arasında, taşınmaz mal satış sözleşmesi olan yabancılara yönelik 90 günlük vize kolaylığı da bulunmaktadır. Daha önce yalnızca tapu koçanı olanlara verilen bu kolaylık, Gelir ve Vergi Dairesi’nden onaylı taşınmaz mal satış sözleşmesini ibraz edenlere de tanınmıştır.

Eğitim alanında da önemli kolaylıklar getirilmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı’na kayıtlı ilk ve orta öğretim kurumlarında öğrenim gören 18 yaş altındaki yabancı uyruklu öğrenciler ikamet izni alma yükümlülüğünden muaf tutulmuştur. Ayrıca, bu öğrencilerin daha önceki izinsiz kaldıkları dönemlere ilişkin tahakkuk etmiş para cezaları affedilmiştir.

KKTC vatandaşlarıyla evlilik yapan yabancılara yönelik yeni bir düzenleme de devreye girmiştir. Buna göre, yabancı eşlerin muafiyet hakkından yararlanabilmeleri için evlilik akdinin, kişinin ülkede yasal statüde bulunduğu süre içinde gerçekleşmiş olması şart koşulmaktadır.

Kısa dönem ikamet izinlerinin süresi de ilk başvurularda azami 1 yıl olarak korunurken, sonraki başvurularda 2 yıla çıkarılmıştır.

Sağlık sigortası konusunda da, özellikle 60 yaş üzeri taşınmaz mal sahipleri için yükümlülükler hafifletilmiştir. Artık her yıl zorunlu olan sağlık sigortası kontrolleri 5 yıla çıkarılarak, işlemler özel hastane ve laboratuvarlar aracılığıyla da yapılabilecek hale getirilmiştir.

Ev sahibi olarak oturma izni alan kişinin eşi ve 18 yaş altı çocukları da oturma izninden faydalanabilir. 18 yaşından büyük çocuklar ise eğitim veya çalışma gibi nedenlerle oturma izni alabilirler. Ancak burada engelli bireyler için istisna bulunmaktadır. Engelli çocuğa sahip kişiler, engelli birey 18 yaşından büyük olsa da çocukları için oturma izni alabilirler.

Kuzey Kıbrıs’ta tamamlanmış ve teslime hazır konutlar için Satılık Teslime Hazır Konutlar sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Yatırımcılara ve mülk sahiplerine uygun çözümler sağlıyoruz.

Nexus Real Estate olarak hem satış öncesi hem de satış sonrası sunduğumuz hizmetlerimizle 360 derece gayrimenkul çözümleri üretiyoruz.

Size Ulaşalım

Sizinle iletişime geçmemiz için iletişim bilgilerinizi bırakabilirsiniz:

Emlak Karşılaştırma

Soru Sor
1
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabiliriz?