fbpx
Arama sonuçlarınız

TC Vatandaşları Kıbrıs’ta Ev Alabilir mi?

tarafından gönderildi nexus üzerinde 04/01/2025
0

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) son yıllarda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının emlak yatırımı için popüler bir destinasyon haline geldi. Sıklıkla merak edilen konuların başında ise TC vatandaşları Kıbrıs’ta ev alabilir mi sorusu geliyor. Kuzey Kıbrıs’ta gayrimenkul edinimi konusunda belirli yasal düzenlemeler bulunmaktadır. Bu makalede, Türk vatandaşlarının KKTC’de ev alımı konusundaki hakları ve sınırlandırmaları detaylı şekilde ele alınmaktadır.

Türkler Kıbrıs’ta Ev Alabilir mi?

KKTC Cumhuriyet Meclisi’nin 10 Kasım 2008 tarihli birleşiminde kabul olunan 52/2008 sayılı Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama (Yabancılar) Yasası çerçevesinde, resmi işlemlerin ve yasal başvuruların yapılması koşulu ile yabancı uyruklu gerçek veya tüzel kişiler, Bakanlar Kurulu onayına bağlı olarak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden taşınmaz mal satın alma veya uzun vadeli kiralama hakkına sahiptirler.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları da, KKTC’de taşınmaz mal sahibi olma hakkına sahiptir ve Kuzey Kıbrıs’tan

KKTC’de taşınmaz mal satın alacak veya kiralayacak olan yabancı kişilerin taşınmaz mal satın alabilmeleri ve yasal olarak o mal üzerinde hak sahibi olabilmeleri için İçişleri Bakanlığı’na müracaat etmeleri ve Bakanlar Kurulu onayını almaları gerekmektedir. İlgili izin Taşınmaz Mal Alma İzni olarak bilinmektedir. Onay süreci, başvuru niteliğine göre değişmekte olup genellikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için 2 aylık bir sürede tamamlanmaktadır.

TC Vatandaşları Kıbrıs’ta Kaç Adet Ev Alabilir?

Yabancıların KKTC’de taşınmaz mal edinimi ile ilgili düzenlemeler 21 Mayıs 2024 tarihinde yürürlüğe giren yeni emlak yasası ile güncellenmiştir. Yabancı gerçek veya tüzel kişiler, KKTC İçişleri Bakanlığı’ndan satın alma izni alınması koşuluyla Kuzey Kıbrıs’ta emlak yatırımı yapabilmektedir.

Daire Satın Alımı İçin Sınırlandırmalar

Yabancı gerçek veya tüzel kişiler, İçişleri Bakanlığı’ndan satın alma izni alınması koşuluyla, bu madde kuralları uyarınca 1 adet taşınmaz mal satın alabilirler. Ancak yasa çerçevesinde, KKTC’yi tanıyan ve aynı hakkı KKTC yurttaşlarına veren devletlerin uyruğundaki gerçek kişilerin, 3 (üç) adet apartman dairesi satın almalarına izin verilmektedir. Bu nedenle T.C. vatandaşları Kuzey Kıbrıs’ta en fazla 3 (üç) daire satın alabilmektedir.

Arsa veya Arazi Satın Alımı İçin Sınırlandırmalar

T.C. vatandaşları tarafından satın alınacak taşınmaz malın arsa olması ve imar iznine sahip olması durumunda satın alınacak arazinin yüz ölçümü 1.338 m²’den fazla olamaz ve bu alan içerisine sadece 1 adet konut inşa edilebilir. Arsa yatırımı yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta Kuzey Kıbrıs’ta hisseli arsa satışının yasak olduğunu bilmelisiniz. Daha fazla detaylı bilgi almak için Kıbrıs’ta Daire Getirili Arsa Alınır mı? veya TC Vatandaşları Kıbrıs’ta Arsa Alabilir mi? makalelerine göz atabilirsiniz.

Müstakil Ev Satın Alımı İçin Sınırlandırmalar

Satın alınacak taşınmaz malın müstakil ev olması halinde evin içinde yer aldığı arazinin yüz ölçümü 1.338 m²’den fazla olamaz ve satın alınan müstakil evin bulunduğu arazi üzerine başka bir yapı inşa edilmesi mümkün değildir.

TC Vatandaşları Kıbrıs’ta Hisseli Ev Alabilir mi?

Hisseli tapu, bir taşınmazın birden fazla kişi tarafından ortak olarak satın alınması anlamına gelmektedir. KKTC’de hisseli ev satın alma durumu da yasal düzenlemeler çerçevesinde ele alınmaktadır. TC vatandaşları için KKTC’de hisseli konut satışı mümkündür. Ancak satın alınacak konut için 3 hissedar sınırı bulunmaktadır. Yani bir konut en fazla 3 ortak tarafından satın alabilmektedir. Daha fazla detaylı bilgi almak için Kıbrıs’ta Hisseli Konut Satın Almak makalemize göz atabilirsiniz.

KKTC’den Ev Alanlar T.C. Vatandaşları Nelere Dikkat Etmeli?

    Satın almayı planladığınız taşınmaz malın yasal durumu öncelikli olarak incelenmelidir. Taşınmazın bulunduğu şehrin Tapu ve Kadastro Dairesi’nden taşınmaz mal üzerinde herhangi bir ipotek, haciz veya benzeri bir kısıtlama bulunup bulunmadığı durumlar sorgulanmalıdır. Bu işlem için KKTC’de tapu sorgulama hizmeti bulunmamaktadır. Bu nedenle ilgili Tapu ve Kadastro Dairesi’nden Search Belgesi olarak da bilinen Taşınmaz Mal Araştırma Belgesi‘ni kontrol etmek önem taşımaktadır.

    Emlak sektöründe tecrübeli ve güvenilir firmalar ile çalışmak yatırımınızın başarılı olmasında kilit rol oynar. KKTC’de hizmet veren Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) ve İnşaat Encümenliği’ne kayıtlı güvenilir inşaat şirketleri veya müteahhitler tarafından inşa edilen yapıları tercih etmek, size güvenli bir yatırım yapma fırsatı sunar. Bu nedenle, çalışacağınız firma veya kişinin ilgili kurumlara kayıtlı olup olmadığını mutlaka sorgulayın.

    KKTC’de bir konut alırken, mülk sahibiyle (veya inşaat şirketiyle) satın alma sürecinde imzalayacağınız sözleşme büyük önem taşır. Yasal haklarınızın korunabilmesi için bu sözleşmenin mutlaka KKTC’de faaliyet gösteren bir avukat tarafından hazırlanması, incelenmesi ve huzurunda imzalanması önemlidir. 21 Mayıs 2024 tarihinde yürülüğe giren yeni emlak yasasıyla bu uygulama zorunlu hale getirilmiştir. Yerel avukatın rehberliği, hem hukuki hem de operasyonel anlamda olası riskleri minimuma indirir.

    Bir emlakçı ile çalışırken, bu kişinin veya firmanın Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği’ne (KTEB) kayıtlı olup olmadığını mutlaka kontrol edin. KTEB’e kayıtlı emlakçılar, 100.000 Euro’luk mesleki sorumluluk sigortası yaptırmak zorundadır. Bu sigorta, emlakçının hatalı işlemlerinden veya kasıtlı zararlarından kaynaklanabilecek zararları sigorta şirketi aracılığıyla karşılamanızı sağlar. Bu da yatırımınızı daha güvenli hale getirir. Nexus Cyprus, Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği’ne kayıtlı bir yerel emlak ofisidir.

    Bu makalede TC vatandaşları Kuzey Kıbrıs’ta ev alabilir mi? sorusuna yanıtlar verdik. Kuzey Kıbrıs’ta emlak yatırımı yapmayı düşünüyorsanız +90 533 821 6648 numarayı arayabilir veya Whatsapp‘tan mesaj göndererek bizden destek alabilirsiniz.

    Emlak Karşılaştırma

    Soru Sor
    1
    Merhaba,
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?